ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври.
ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври. 

С какво да храните заека ви?

сеп. 6, 2024 | Всички, Заек

Планирате да станете стопанин на зайче или пък просто искате да сте сигурни, че осигурявате на вашия домашен любимец възможно най-добрата диета? Попаднали сте на точното място! Днес сме ви подготвили пълно ръководство относно това какво трябва да ядат зайците, за да бъдат здрави и щастливи.

1. Осигурете на вашия заек постоянен достъп до прясна и чиста вода!

Препоръчваме да заложите на тежка керамична купа за вода, а не на бутилка с капково захранване, защото зайците предпочитат да имат свободен и лесен достъп до вода. Уверете се, че купичката не е в пряк достъп до слънчева светлина, защото това е предпоставка за развитие на бактерии.

В случай, че решите да използвате бутилка, проверявайте я всеки ден, за да сте сигурни, че вашето зайче има постоянен достъп до вода.

2. Сено и трева

Зайците се нуждаят от поне един вързоп качествено сено всеки ден, като е препоръчително той да е толкова голям, колкото са и те! Сеното е основната храна за зайците, понеже то осигурява добра функция на червата и предотвратява диария.

Разбира се, в идеалния случай, зайците трябва да имат достъп до растяща ливадна трева. Тя е и най-евтиният вариант да храните вашия заек. Ливадната трева е важна, защото от нея зайците получават витамини и минерали, необходими за растежът и по-нататъшното им размножаване.

В никакъв случай не хранете вашия заек с изрезки от косачка, тъй като те могат да го.

3. Листни зеленчуци

Осигурете на вашия заек добре измити зеленолистни зеленчуци. В идеалния случай е хубаво да присъства разнообразие в дитетата им от поне 5 – 6 различни вида, като зеле, къдраво зеле, броколи, магданоз и мента.

Важно е да въвеждате новите видове зеленчуци към диетата на вашето зайче постепенно и в малки количества. Така избягвате появата на евентуални стомашни неразположения.

Разбира се, ако изпитвате притеснение или несигурност с какви зеленчуци да храните вашия заек, препоръчваме да направите консултация с ветеринарен лекар!

4. Пелети

При хранене на вашия заек с пелети, трябва да сте сигурни, че те са пресни. Съветваме ви да търсите гранули с високо съдържание на фибри, но ниско на протеини. Имайте предвид, че с напредването на възрастта на вашия заек, ще се наложи да ограничите приема на пелети, понеже те могат да доведат до затлъстяване и други здравословни проблеми. Избягвайте гранули със съдържание на сушена царевица.

Важно е и да измерите правилното количество пелети. Специалисти съветват да храните вашия заек с по 25 гр. пелети дневно за всеки кг. телесно тегло на заека. Например един средно голям заек с тегло 3 кг. е препоръчително да приема максимул 75 гр. пелети.

За какво да внимавате в диетата?

За да гарантирате доброто здравословно състояние на вашия заек, избягвайте лакомствата. Не се препоръчва да го храните с храни, които са богати на въглехидрати и на захари. Подобни храни са хляб и тестени изделия, зърнени храни, всякакъв тип бисквити и чипс. При никакви обстоятелства не давайте шоколад на вашия заек, понеже той е изключително опасен.

В случай, че искате да наградите вашия малък приятел – плодовете са най-добрият вариант за лакомство. Разбира се, трябва да им ги давате в минимални количества, защото са богати на захар. Препоръчваме да заложите на био плодове, които не съдържат пестициди. Подобно на зеленцучите, уверете се, че плодовете са добре измити преди да ги дадете на вашия заек. Добър вариант за лакомство са ябълги, малини, ягоди, банани и ананас.

Митове относно това с какво се хранят зайците

Има много погрешни схващания за това какво трябва да ядат зайците, включително митовете, че зайците се нуждаят от много моркови и маруля, както и редовен прием на купена храна. Всъщност, докато морковите са добър вариант като мини лакомство, зайците всъщност не ядат плодове или зеленчуци в дивата природа.

За да разобличим истината, сме ви подготвили 4 от най-често разпространените митове за това от каква храна се нуждаят зайците:

Мит №1 – Зайците ядат моркови

Реалност: морковите не трябва да са основен източник на храна.

Не е естествено за зайците да се хранят с кореноплодни зеленчуци и плодове. Морковите, както и плодовете с високо съдържание на захар трябва да се дават само и единствено в малки количества от време на време.

Както споменахме вече, зайците се нуждаят главно от сено и/или трева, малко листни зеленчуци и малко, премерено количество пелети.

Мит № 2 – Сеното е само постелка

Реалност: сеното всъщност е основен източник на храна за зайците.

Сеното не е просто постелка. Прясното сено без прах трябва да бъде основният източник на храна за вашия заек и трябва да се уверите, че те имат достъп до него по всяко време. Консумирането на много сено или трева помага за износването на постоянно растящите зъби на зайците и поддържа стомаха им здрав.

Мит №3 – Зайците ядат маруля

Реалност: диетата на заека не трябва да се основава на маруля.

Зайците не трябва да ядат някои видове марули (като айсберг например), тъй като те съдържат лактукарий, който може да бъде вреден, когато е приет в големи количества. Някои марули са „по-лоши“ от други – светло оцветените сортове са с високо съдържание на вода и имат много ниска хранителна стойност, така че не се препоръчват.

Можете да храните вашия заек с по-тъмни, по-листни и влакнести сортове (напр. римска маруля), тъй като те са с по-високо съдържание на фибри и действителни хранителни вещества. Въведете марулята постепенно към диетата на вашия заек, тъй като големи количества маруля могат да причинят коремни разстройства при зайци, които не са свикнали с нея.

Мит № 4 – Зайците трябва да ядат предимно купена от магазина заешка храна

Реалност: яденето на твърде много купена от магазина храна за зайци може да доведе до напълняване и да наруши естествените хранителни навици на заека ви.

Можете да храните вашия заек с малко, премерено количество гранули или хапки всеки ден, за да сте сигурни, че ще получи всички необходими витамини и минерали. Не хранете зайците с храни като мюсли, тъй като те причиняват проблеми със зъбите и корема.

Зайците ядат бързо, ако им дадете предварително опакована храна за зайци, а това означава, че нямат какво да правят и може да им омръзне. Не забравяйте, че сеното и тревата са много по-важни и трябва да съставляват по-голямата част от диетата на вашия заек.

Смятате да си вземете заек? Препоръчваме да осиновите зайче от нашата секция „Приют“! Осиновявайки зайче от приют не само го спасявате, но и оказвате помощ на всички доброволци в приюта, които се грижат за тях!

Preview

Site Admin

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *