ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври.
ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври. 

Виждат ли кучетата цветове?

юли 19, 2024 | Всички, Куче

Когато погледнем към дъгата виждаме нюанси на червено, оранжево, жъ​лто, зелено, синьо, индиго и лилаво. Могат ли обаче нашите кученца да различат същите цветови гами като нас, или наистина виждат в черно и бяло?

Как кучетата виждат цветовете е дългогодишна тема на изследвания и резултатите от тях са просто впечатляващи. Истина е, че очите на кучетата не могат да регистрират всички цветове, които хората могат, те всъщност не виждат черно-бяло. Напротив, светът им е доста цветен!

Какви цветове виждат кучета?

Цветът се разпознава от нервните клетки в окото. Ретината има два основни типа клетки: пръчици, които откриват нивата на светлина и движението, и конуси, които различават цветовете. Човешките очи имат три вида конуси, които могат да идентифицират комбинации от червеносиньо и зелено. Кучетата притежават само два вида конуси и съответно могат да различат само синьо и жълто. Това ограничено цветово възприятие се нарича дихроматично зрение.

Докато хората имат повече конуси, което ни позволява да виждаме повече цветове и по-ярки цветове от кучетата, кучетата имат повече пръчки, което им дава предимство, когато става въпрос за виждане при слаба светлина или идентифициране на движещи се обекти.

Водят ли се кучетата „далтонисти“?

Цветната слепота е терминът, използван за разликите в способността за възприемане на цвят. При хората степента на цветна слепота зависи от това кои цветови рецептори в окото са засегнати. Има два основни типа цветна слепота при хората: червено-зелена цветна слепота и синьо-жълта цветна слепота. Човек с червено-зелена цветна слепота не може да направи разлика между тези два цвята. По същия начин човек със синьо-жълта цветна слепота не може да направи разликата между жълто и синьо. Кучетата притежават червено-зелена цветна слепота.

Сравнение между човешко и кучешко зрение

Макар да не могат да различат целия спектър от цветове както могат хората, кучетата все пак могат да възприемат различни цветове. Те са по-малко чувствителни към променяща се яркост, което им пречи да възприемат наситени и живи тонове.

Например червеното изглежда тъмно кафеникаво, сиво или дори черно за кучето. Нашите космати приятели виждат добре синьото, но лилавото им изглежда същото като синьото. Ако хвърлите топка и накарате кучето ви да я донесе, то не може да направи разлика между цвета на топката, особено ако е жълта или червена. За щастие кучетата разполагат със страхотно обоняние, така че в повечето случаи могат да разпознаят топката си и да избегнат объркване с топка на чуждо куче.

В някои отношения кучешкото зрение не е толкова остро, колкото човешкото. Кучетата са по-късогледи от нас. Когато гледаме обект от същото разстояние, обектът може да изглежда ясен за нас, но замъглен за нашите кучета.

Site Admin

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *