ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври.
ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври. 

Митове и факти за храненето на котките

май 28, 2024 | Всички, Грижа за домашни любимци, Котка

Като стопани на котки искаме най-доброто за тях, но понякога добронамерените действия могат да доведат до непредвидени последици. Съществуват многобройни митове, свързани с грижите за котките, които могат да доведат до здравословни проблеми, ако бъдат следвани. Развенчаваме някои често срещани митове и предоставяме факти, които да ви помогнат да гарантирате, че котката ви ще остане здрава и щастлива. 

Мит 1: Котките обичат мляко

Факт: Повечето възрастни котки имат непоносимост към лактоза. Макар че представата за котка, която стои до купичка с мляко и отпива, е често срещана, в действителност повечето възрастни котки не могат да усвоят лактозата. Консумацията на мляко може да доведе до храносмилателни смущения, включително диария и стомашни спазми. Вместо да предлагате мляко, осигурете на котката си прясна вода, за да се хидратира без риск от храносмилателни проблеми. 

Мит 2: Котките трябва да се хранят постоянно през деня

Факт: Котките са месоядни, но свободното хранене може да доведе до затлъстяване. Вярно е, че котките са месоядни животни и се нуждаят от храна, богата на животински протеини. Въпреки това, ако им позволите да се хранят свободно през деня, това може да доведе до преяждане и затлъстяване. За да поддържате здравословно тегло, по-добре е да храните котката си по график, като контролирате размера на порциите. Това помага да се управлява приемът на калории и предотвратява наднорменото им тегло. 

Мит 3: Котките могат да ядат кучешка храна само в краен случай

Факт: В кучешката храна липсват основни хранителни вещества, от които котките се нуждаят. Въпреки че може да изглежда удобна в краен случай, кучешката храна не е подходяща за котките. Котките имат специфични хранителни изисквания, като например нуждата от таурин – незаменима аминокиселина, която не присъства в достатъчни количества в кучешката храна. Дългосрочното хранене на котката с кучешка храна може да доведе до сериозни хранителни дефицити. Винаги осигурявайте на котката си достъп до храна, разработена специално за нейните нужди. 

Мит 4: Остатъците от храната ни са добро лакомство за котките

Факт: Много човешки храни са вредни за котките. Споделянето на вечерята с котката може да изглежда безобидно, но много човешки храни могат да бъдат токсични. Храни като лук, чесън, шоколад и дори някои подправки могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми при котките. По-безопасно е да се придържате към специфични за котките лакомства или храни, предназначени да задоволят хранителните им нужди. 

Мит 5: Храненето с домашно приготвена храна винаги е по-добро от храната, купена от магазина

Факт: Балансирането на домашно приготвената храна може да бъде предизвикателство. Въпреки че приготвянето на домашна храна за котката може да се прави с добри намерения, трудно е да се гарантира, че тя съдържа правилния баланс на хранителни вещества. Неправилно балансираните диети могат да доведат до недостиг или излишък на определени хранителни вещества, като и двете могат да причинят здравословни проблеми. Висококачествените храни за котки, закупени от магазина, са разработени така, че да осигуряват пълноценна и балансирана диета, като гарантират, че вашата котка получава всичко необходимо, за да остане здрава. 

Разбирането на фактите, които се крият зад често срещаните митове за котките, е от решаващо значение за осигуряването на най-добрите грижи. Осигуряването на балансирана диета, подходящи лакомства и много прясна вода ще помогне на котката ви да живее дълго и здравословно. Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за насоки относно най-добрите диетични практики за вашата котка. На нашия сайт можете да направите и онлайн консултация с ветеринарен лекар, който да отговори на вашите въпроси. 

Site Admin

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *