ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври.
ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври. 

Ехография: Всичко, което трябва да знаем

сеп. 19, 2023 | Ветеринарен лекар, Всички

Нашите домашни любимци могат да развият всякакви болести и състояния като тумори или кисти. Ехографията е вид диагностична образна технология, която предава звукови вълни в тялото на домашния любимец, за да създаде картина в реално време на област от тялото му.

Процедурата е неинвазивна и може да се използва за диагностициране или оценка на проблеми с вътрешните органи на животното или за установяване на бременност. Точно както при хората, целта на тази процедура е да помогне при поставянето на правилна диагноза на заболяване или друго състояние. Ехографът може да даде на ветеринарния лекар много информация за това какво се случва отвътре – в реално време. 

Какво е ехограф?

Ултразвуковият апарат излъчва ултразвукови вълни, които проникват в органите на нашия домашен любимец. Тези вълни се отразяват обратно в ръчната сонда, която се поставя върху кожата. Моделът на отразените от ултразвукова машина звукови вълни създава изображение, което се гледа на екран. 

Състояния, при които се налага ехография

Сърдечни заболявания

Ако нашето куче или котка е диагностицирано със сърдечно заболяване, ветеринарният лекар може да направи ехокардиограма, за да оцени състоянието и функцията на сърцето и да открие всякакви аномалии.

Ако ветеринарният лекар открие някакви аномалии или отклонения в тестовете за урина или кръвни проби, той може да препоръча да се направи ехография, за да получи по-добра картина на вътрешните му органи като лимфни възли, бъбреци, пикочен мехур и други, за да се идентифицира какво причинява проблема. 

Изследване на меките тъкани

Почти всички видове меки тъкани могат да бъдат изследвани в детайли благодарение на ултразвуковата образна технология. Някои от най-често срещаните области, изследвани с ултразвук, включват:
• очи
• сухожилия
• проследяване на бременност
• щитовидна жлеза 

Какви са предимствата на ехографското изследване?

Неинвазивна образна диагностична процедура

Едно от най-големите предимства на ехографията за домашни любимци е, че това е неинвазивна диагностична процедура. Това означава, че не са необходими игли или разрези, за да получим висококачествени изображения на вътрешните органи и структури на нашия домашен любимец. 

Подобрява техниките за ранно откриване и превенция

Друго предимство на прегледа с ехограф е, че той е ефективен инструмент за ранно откриване и превенция на редица заболявания. Ултразвукът позволява на ветеринарните лекари да получат ясна картина на вътрешните органи и структури на домашния любимец, което може да им помогне да идентифицират евентуални проблеми на ранен етап.

Например, да видят аномалии като израстъци, тумори и обструкции в стомашно-чревния тракт, което е важно, защото позволява лечението да започне веднага. Нещо повече, ранното откриване означава, че често могат да предотвратят влошаването на проблема. 

По-голяма точност

Ехографът също помага за подобряване на точността на диагнозите. Получаването на по-ясна картина на случващото се вътрешно, позволява на ветеринарните лекари да създадат план за лечение, разработен специално за нуждите на нашия домашен любимец. В някои случаи той може дори да замести необходимостта от биопсия или други инвазивни диагностични процедури. 

Безболезнено с малък или никакъв дискомфорт за нашия домашен любимец

Ехографията е безболезнена процедура, която причинява малък или никакъв дискомфорт на нашия домашен любимец. Това е така, защото ултразвуковите вълни се използват за създаване на изображения, което означава, че няма болка. Любимецът може да почувства лек натиск по време на прегледа, но това обикновено се понася добре и не причинява дискомфорт. 

Ветеринарна клиника ,,Лозенец“ е оборудвана с последно поколение ехограф, което позволява на ветеринарните лекари да провеждат изследвания на коремните органи, сърцето, меките тъкани, очите и др. В месецът на ,,Йоркширския териер“ ви даваме 50% отстъпка от цената на изследването с код YORKIE50 на място в клиниката. Запазете своя час сега!  Промоцията е валидна при запазване на час до края на месец Ноември 2023.

Site Admin

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *