ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври.
ЗДРАВИ ЗЪБИ – ЗДРАВ ЛЮБИМЕЦ, 30% отстъпка за „Почистване на зъбен камък – ПРОМО“ с код CLEAN30. Само през октомври. 

Или защо да не къпем кучето с шампоан за хора?

ян. 15, 2023 | Грижа за домашни любимци, Куче

Каква е функцията на кожата?

Както и при хората, кожата е най-големият орган на тялото на кучето и котката. Тя осигурява защитната бариера срещу околната среда, регулира температурата и отговаря за усещането за допир. В зависимост от вида и възрастта, кожата може да бъде 12 до 24% от телесното тегло на кучето и котката.

Каква е структурата на кожата?

Тя има 3 основни слоя: епидермис или най-външния слой, дерма (средния слой) и подкожие (най-вътрешния слой). Други важни части на кожата включват кожни придатъци (като косми и нокти) и подкожни мускули и мазнини, потни жлези.

Какви са различията между кожата на кучето и тази на човека?

Много. Най-важните разлики в анатомично и физиологично отношение са:

Козината на кучето расте на снопове, а човешката коса расте под формата на самостоятелни косми и има непрекъснат растеж, за разлика от косъмът на кучето, който расте в цикли.

Когато косъмът на кучето и котката достигне дължина, определена от гените на отделното куче, тя спира да расте, а след това отмира.

Кожата на кучето има два вида жлези, които произвеждат течности – апокринни и екринни (мерокринни). Апокринните жлези, които произвеждат пот при хората, имат две други функции при кучетата – те спомагат за слепването на външния слой на епидермиса и секретират феромоните, които дават на кучето отличителен аромат на тялото. Екринните жлези на лапите произвеждат воднисти секрети, подобни на човешкото изпотяване. Тези жлези секретират при нервни или стресови ситуации за кучетата, както и помагат да се подобри сцеплението за бързо бягане.

Каква е PH на кожата на нашия любимец?

Стойността на pH на кожата на кучето е около 7,5, на котката 6,5, докато кожата на човека е около 5,5, при стандартната скала на pH от 0 до 14. Кожата на кучето е много близка до неутрално рН и значително по-алкално от човешката кожа, така че видът на шампоана, който използвате на кучето си, трябва да бъде много по-неутрален по отношение на рН от типичната стойност на рН на шампоан, формулиран за човешка коса. Шампоани за хората са рН 4,5-5,5, което ги прави много по-киселинни и в крайна сметка много дразнещи за козината и кожата на кучето. Ето някои примери за нивата на рН на продуктите, които някои хора използват при кучета:

  • Сапун – pH 9.5
  • Джонсън и Джонсън бебешки шампоан – pH 5.5
  • Сода за хляб – рН 8.3
  • Оцет – рН 2.2

Кожата на кучето е най-алкалната от всички видове, което го прави идеално място за размножаване на бактерии (известен още като кожни инфекции). Ако рН-то се наруши може да възникнат възпаления и инфекции, дължащи се на пресушаване и ерозия на епидермиса (най-външния слой на кожата).

PH на кожата:

  • Човек – 4.8
  • Морско свинче – 5.5
  • Кон – 6.3
  • Прасе – 6.3
  • Котка – 6.4
  • Куче – 7.4

Епидермисът на кучето е дебел само 8-10 слоя клетки, докато дебелината на човека е 18-20 клетъчни слоя! Кожата на кучето е по-дебела, но епидермисът е много тънък и податлив на бактерии, ако се промени pH-то на кожата.

Важно е да запомним, че за нашите космати любимци, не трябва да ползваме козметика предназначена за човек, поради важни анатомични и физиологични различия на кожатa. Изборът на продукти предназначени за употреба при кучета е голям и значение имат както породата и възрастта така и индивидуалните особености. Поради този факт не се колебай да се посъветваш със своя ветеринарен лекар или грумър при избора на козметика.

д-р Моника Стефанова

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *